środa, 10 sierpnia 2016

Pulpety w sosie pomidorowym.

  No nieszczęście się zrobiło. Mięsa mielonego Marek za dużo kupił i zjeść trzeba. No to może tak pulpeciki? I teraz wszyscy jednym chórem krzyczą głośno - NIE !!!! Ciekawe.... zawsze jest -nie i zawsze pulpety znikają. Bardzo dziwna sprawa. No to, żeby owi " wszyscy " mogli  ponarzekać zrobimy te pulpety. Najlepsze jest to, że w zasadzie, to narzekać powinny osoby, które gotują to danie. Upierdliwe toto i mozolne. Efekt końcowy nie powiem, owszem, owszem, ale ta dłubanina.


 Pulpeciki w sosie pomidorowym.






  pulpety :

 30   dkg. mięsa mielonego jakiegokolwiek
   1   cebula
   1   jajko
   1   kajzerka - namoczona
        mąka do obtoczenia pulpetów
        pieprz ziołowy , pieprz czarny , sól, maggi
        olej do smażenia


  sos pomidorowy :

1/2 l  wody
    1   kubek śmietany
    2   łyżki koncentratu pomidorowego
    3   łyżeczki mąki ( zagęszczacz)
         sól , pieprz czarny
    1   pęczek koperku


  Mięsko mieszamy z resztą składników, jak na kotlety mielone.




Jeżeli macie plan na pulpety z mięsa drobiowego, to dodajcie czubatą łyżkę majonezu. Wiem, że to absurdalnie brzmi, ale działa. Drobiowe mięso jest bardzo chude i pulpety wychodzą z niego twarde,  jak kulki do procy. Poza tym .... nośnikiem smaku jest ... tłuszcz!!!! To proponuję zapamiętać na całe życie :) Tak więc robimy te pulpety z mięsa wyrobionego jak na mielone. Teraz robimy kulki wielkości małego jajka.





Marketowego jajka , a nie takiego prawdziwego. A więc... zrobić kulkę , lekko spłaszczyć, obtoczyć w mące i buch na patelnię z olejem.




 Teraz smażymy, aż się obrumienią. Najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Wykładamy na talerz i następna porcja. Usmażone ? To leciem dalej. Teraz sosik, czyli woda do garnka i na palnik. Najlepiej by było gdyby garnek był wyższy niż szerszy i z grubym dnem, ale jak nie to trudno. Jak się woda zagotuje, to wlewamy zagęszczacz. Zagęszczacz to 3 łyżeczki mąki dokładnie wymieszane z wodą.




W garnku powinien Wam się zrobić białawy kisiel. Do kisielu wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy.






Teraz mamy mleczno- biały kisiel :P Wrzucamy koncentrat i znowu dokładnie i szybko mieszamy.


 


Kisiel jest pomidorowy :D No wizualnie ma wyjść zupa pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i wrzucamy kulki.



 
Niech się popyrkolą co najmniej pół godziny, a na koniec garść koperku i zrobiony sosik. U mnie się pyrkolą na maleńkim ogniu dokładnie tyle, ile potrzeba czasu na ugotowanie ziemniaków. Leniwa jestem. Teraz ziemniaki na talerz, pulpety i sos na ziemniaki i gotowe. Komunistyczny obiad ze stołówki jak malowanie. Smacznego :))



1 komentarz:

  1. 20 year-old Speech Pathologist Boigie Shimwell, hailing from Noelville enjoys watching movies like "Out of Towners, The" and Scrapbooking. Took a trip to Coffee Cultural Landscape of Colombia and drives a Bugatti Royale Kellner Coupe. o jego

    OdpowiedzUsuń