Ryż z jabłkami.
1/2 kg ryżu
1 kg jabłek
1 litr mleka
1 paczka rodzynek , ale obowiązku nie ma
cukier trochę do ryżu, trochę do jabłek
cynamon , też niekoniecznie
1 cukier wanilinowy lub waniliowy
1 kubek gęstej śmietany
1/4 kostki masła
To teraz gotujemy sobie ryż na wolnym ogniu na prawie paćkę, czyli do miękkości.
Jak chcecie to na samym mleku, a jak nie to pół na pół. Wtedy nie kupi tak nachalnie. Dosypcie troszkę cukru , tak z łyżkę, żeby nie było takie bezpłciowe w smaku. Teraz jabłka.
Obieramy,
ucieramy lub kroimy na drobno
i mieszamy z rodzynkami, cukrem ( jeżeli lubicie słodkie) i cynamonem.
Czekamy, aż się ryż ugotuje. Jak się ugotował i wyszła papka,
to dzielimy na pół i połowa idzie na dno naczynia w którym będziemy ryż zapiekać. Teraz jabłka i jeśli lubicie cynamon BARDZO to znowu sypiemy lekko po wierzchu. Równamy masę i wykładamy na nią resztę ryżu. Wyrównujemy i posypujemy łyżką cukru. Dorzucamy na wierzch pokrojone na plasterki masło i fruuuu.... do piekarnika na jakieś 45 minut na 180 stopni.
Czekamy.... jak w domu zacznie pachnieć to znaczy, że danie gotowe. Wyciągamy i odstawiamy na chwileczkę. W czasie "chwileczki" do kubka śmietany, wsypujemy cukier wanilinowy, łyżkę zwykłego i mieszamy. Będzie sos do ryżu, żeby za sucho nie było. Tadam !!! Danie gotowe. Podajemy !!! Faceci zadowoleni nie będą, bo to mięsożercy, ale dzieciaki na pewno :)







32 yr old Database Administrator II Jamal Kinzel, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like Outsiders (Ceddo) and Rock climbing. Took a trip to Catalan Romanesque Churches of the Vall de BoíFortresses and Group of Monuments and drives a Ram Van 3500. jej ostatni blog
OdpowiedzUsuń