Placki po węgiersku.
Sos Węgierski .
1 pierś z kurczaka ( może być inne mięso ,ale to się szybko robi)
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
1 salsa mexicana firmy Fanex
1/2 szklanki wody
1-2 łyżki olej
1 śmietana ( kwaśna i gęsta )
Cebulę należy pokroić w drobną kostkę , bo będzie między innymi robić za zagęszczacz w sosie.
Wrzucić ją do garnka na olej i zeszklić . Potem dodać czosnek ,a jak się chwilkę przesmaży wlać pół sosu meksykańskiego i wodę.
Na rozgrzanej patelni szybko zrumienić pokrojonego na kawałki kurczaka i już bez tłuszczu wrzucić do sosu.
Teraz będzie się wszystko gotowało ,aż usmażymy placki.
Placki ziemniaczane.
Jak zrobić placki każdy wie ,bo każdy jadł , aczkolwiek nie każdy je robił , a jeśli już to po swojemu. Ja też robię po swojemu i nie każdemu muszą podchodzić smakowo , ale jak coś to nie krępujcie się i bierzcie przepis . Na zdrowie :)
6 sporych ziemniaków ( 2 na głowę )
2-3 łyżki mąki pszennej lub jakiejś innej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( żeby puchate były)
1 jajko
1 łyżka octu ( wierzę ,że dzięki temu placki mniej tłuszczu wypiją , a jak nie to nie będą szybko sine)
1 cebulka ( do tych po węgiersku nie potrzeba ,bo i tak jej nie czuć )
sól
pieprz
olej
Pyry obieramy i ucieramy na tartce .
Mieszamy wszystko w misce i pakujemy na patelnie z olejem po 1 łyżce.
Rozklepujemy w kółko i czekamy ,aż się przyrumienia.
Potem na drugą stronę i powtórka i tak do końca.
Wielka filozofia. Tylko pamiętajcie żeby ogień nie był za duży ,bo na wierzchu będą ładne , a w środku to już nie koniecznie :) Teraz buch placki na talerze i polewamy sosem..... na to łycha śmietany i szamanie gotowe :)









29 year old Research Assistant II Emma Vowell, hailing from Frontier enjoys watching movies like The Golden Cage and Mountain biking. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a XC60. specjalne informacji
OdpowiedzUsuń