czwartek, 11 lutego 2016

Bedom jajca !!!! - Pasta z jajek po mojemu.

   Kiedyś dawno, dawno temu chodziłam do szkoły. Na serio chodziłam i to do tego z internatem. Był czas przemian i okrągłego stołu, czyli nie za wiele w sklepach, więc kuchnia internacka błyskała jak mogła genialnymi pomysłami na dania. Jak wiadomo z zasady  kuchnia zbiorowa jest hm.... delikatnie mówiąc do bani i ta też była. Z wyjątkiem pasty z jajek. No poezja. Latami za mną chodziła. Jak podrosłam wiekowo i doświadczeniem w kuchni odtworzyłam ten smak  i wiecie co ? Dalej mi smakuje jak kiedyś. Mało tego smakuje innym. W związku z tym, że po przeszukaniu internetu nie znalazłam tak robionej pasty, a jedynie jakieś amerykańskie wynalazki z majonezem postanowiłam się podzielić przepisem z zainteresowanymi :)


   Pasta z jajek.






  2    jajka na twardo
1/2   małej cebulki
  1    łyżeczka masła lub margaryny
1/3   łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2   łyżeczki musztardy
        sól
        pieprz jeśli ktoś lubi ostrzejsze



     Jajka trzeba rozgnieść na drobno widelcem.





 Jeśli pasta Wam posmakuje i będziecie robili jej większą ilość to polecam tłuczek do kartofli, taki z dziurami. Trzeba widelcem, żeby miazga nie wyszła. Cebulkę kroimy na drobniusieńką kosteczkę.





 Teraz wrzucamy ; masło,



musztardę,





 koncentrat pomidorowy i pokrojoną cebulkę.




Mieszamy wszystko łyżką i delikatnie solimy. Jeszcze raz mieszamy.




Powinna wyjść w miarę spójna masa. Sprawdzamy smak i ..... pyszne wyszło , ale.... troszkę mało soli. Teraz trzeba delikatnie, bo sól to grudki, które lubią się rozpuścić po czasie :) Daję głowę, że wyszło pyszne. Jeżeli nie chcecie cebulki lub robicie pastę na imprezkę, to dodajcie drobno posiekany szczypiorek. Smak ten sam, ale efekt wizualny o niebo lepszy :)

1 komentarz:

  1. 45 year-old Mechanical Systems Engineer Harlie Pullin, hailing from Thornbury enjoys watching movies like "Low Down Dirty Shame, A" and Cooking. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a Ferrari 250 GT Cabriolet. sprobuj tutaj

    OdpowiedzUsuń