Jajo w bule.
1 jajo
1 buła ( nie dzielona z wierzchu)
masło lub coś podobnego lub nie
dodatki - szczypiorek , ser w plasterkach , pomidory , mięsko , boczek rumiany lub po prostu
sól
Spód bułki odcinamy tak, żeby się trzymał na jednym nędznym frędzelku. Wydłubujemy środek bułki,
czyli miąższ i smarujemy masło pochodną masą. Odkładamy obok na talerzyk i przystępujemy do obróbki cieplnej jajca :) W tym celu ustawiamy na palniku patelnię z olejem i wrzucamy na nią jajko. Bez skorupki. Ma być na miękko. Smażymy .... polewamy żółtko tłuszczem ( no chyba ,że nie przeszkadza Wam "glut" na wierzchu) lub nie , solimy i wsadzamy w bułkę.
Wsadzamy tak żeby się nie rozleciało, bo całą frajda jest, jak buła namięknie żółtkiem. Jeżeli macie kaprysa to dodajcie co chcecie i lubicie. Ja dodałam usmażony na chrupiąco boczek.
Powiem Wam jeszcze w wielkiej tajemnicy, że jest to świetny pomysł na "zutylizowanie" niezbyt świeżych bułek. Ten typ podania ma to do siebie ,że bułka zostaje pięknie odświeżona i w ogóle nie czuć, że ma pierwszą świeżość za sobą :)





40 year old Desktop Support Technician Isahella Pedracci, hailing from Port Hawkesbury enjoys watching movies like Demons 2 (Dèmoni 2... l'incubo ritorna) and Horseback riding. Took a trip to Historic Town of Goslar and drives a Ferrari Dino 206SP. moja odpowiedz
OdpowiedzUsuń