Sos koperkowy ( do młodych ziemniaków).
1 łyżka oleju
1 mała cebulka lub pół dużej
1/4 kostki masła lub mniej
1 kubek prawdziwej kwaśnej śmietany ( u mnie zott )
1-2 pęczki koperku
sól do smaku
Do rondelka lub jak widać na zdjęciu
![]() |
| Patelnia |
wlewamy olej i dorzucamy pokrojoną na drobniutką kosteczkę cebulkę. Czekamy aż się zeszkli i wrzucamy masło.
Mieszamy.... mieszamy.... a jak się rozpuści to wlewamy śmietanę
i znowu mieszamy. Czekamy, aż się zagotuje na maleńkim ogniu !!!! cały czas wszystko !!! Jak wymieszamy i wyjdzie wizualnie sosik
to gasimy i wrzucamy koperek.
Ile Bozia dała . Im więcej tym lepiej :D Mieszamy i solimy do smaku. Powinno wyjść kwaskowate i lekko słone śmietanowo - koperkowe cudo.
Mimo hmm.... dziwnego smaku ( bo pierwszy raz) jest tak wciągające z młodymi oskrobanymi kartoflami, że chce się go jeść nawet na zimno. To chyba znaczy, że sos jest dobry prawda? Jeżeli stwierdzicie, że jest za gęsty lub za bardzo się zsiadł, wystarczy dolać trochę śmietany i dosolić. Nie wolno go gotować,bo koper straci zapach i smak !!!! Powodzenia.







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz