Kapuśniak.
3 spore garście kapusty kiszonej z marchewką ( garść na 2 osoby )
1 śmietana ( mleko sojowe w opcji dla vegan)
2-3 łyżeczki mąki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka od filiżanek kminku
pieprz
vegeta
czosnek granulowany
Wybierzcie garnek w ,którym najczęściej gotujecie zupę i nalejcie wody do połowy i fru na palnik. Wrzucamy teraz liść i ziele angielskie i czekamy, aż się woda zagotuje.
( musi być troszkę odciśnięta ,bo zupa wyjdzie za kwaśna) " w kratkę " na drobne kawałki ,żeby frędzle z łyżki nie spadały i wrzućcie do gotującej wody.
Teraz robimy zagęszczacz- kubeczek w dłoń , do środka trochę wody i mąkę i kręcimy toto na jednolitą masę.... dolewamy wody i dalej kręcimy ,tak żeby grudek nie było ,bo w zupie kluski wyjdą.
Dolewamy wody do pełna i wlewamy do garnka z kapustą . Jak się boicie ,że wyjdą kluski to sitko proponuję użyć. Powinien Wam wyjść bardzo rzadki kisiel z frędzlami z kapusty. Dodajemy łyżeczkę kminku, co by gazowni nie było i rozrzedzamy śmietanę.
Jak kisiel się zagotował to gasimy pod garem ogień i wlewamy śmietanę dość szybko mieszając ,żeby się ser nie zrobił.
W zasadzie zupę mamy gotową tylko ją doprawić trzeba.
Ja solę ją vegetą, żeby nie byłą taka biała, ale to kwestia gustu. Tak samo jak to czy dodacie odrobinę czosnku, czy nie. Ja daję, bo to troszkę smak zmienia na plus. Zupa powinna wyjść wam lekko kwaśna , ale jeżeli wolicie bardziej kwaśną to żaden problem , po prostu wlejcie do niej trochę kwaśnej wody w której kisiła się kapusta. Smacznego.








46 yr old Senior Editor Abdul McGeever, hailing from Aldergrove enjoys watching movies like Demons 2 (Dèmoni 2... l'incubo ritorna) and Embroidery. Took a trip to Cidade Velha and drives a Allroad. zawartosc strony
OdpowiedzUsuń