czwartek, 4 sierpnia 2016

Wiśnie w syropie, konfitura wiśńiowa, czy jak to tam nazwiecie.

  " Wspomnienie babci" w zasadzie powinno się ten rodzaj wiśni nazwać, bo tylko babcia miała czas, żeby je zrobić. Wspomnienia z dzieciństwa, kiedy wiśnie tego typu był luksusem dla dorosłych i substytutem cukierków dla dzieci. Marek wpadł na pomysł, żeby wiśnie w zimie odcedzić i zanurzać w gorzkiej czekoladzie. Powinny wyjść wiśnie w czekoladzie. Łasuch. W zimie sprawdzę jego pomysł. Jeżeli macie czasu w nadmiarze to zapraszam do roboty :)



   Wiśnie w syropie.






 1   kg wiśni wydrylowanych
 1   kg cukru
 1   spora szczypta kwasku cytrynowego



    Wiśnie drylujemy i wrzucamy do gara.




Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 24 godziny, żeby wiśnie puściły sok.




Jak puściły to łyżką wydłubujemy wiśnie, a sok z cukrem nastawiamy na  małym ogniu, żeby powolutku się zagotował. Dorzucamy kwasek cytrynowy. Dzięki temu nie straci koloru. Pilnujcie !!! Ja nie pilnowałam i miałam do szorowania pół kuchni. Prawie skarmelizowany cukier szybko kipi, ciężko się zmywa, a jak za długo, to się lepi. Jak się zagotuje, to do wrzątku powoli wrzucamy wiśnie i odstawiamy na 12 godzin. Potem znowu łowimy wiśnie, gotujemy ok i odstawiamy .... i znowu i znowu  .... i tak ze 3-4 dni. Musicie sami sprawdzić jak gęsty sok Wam odpowiada. 3 dni minęły więc po raz ostatni robimy powtórkę, ale odłowione wiśnie wkładamy do słoiczków i zalewamy wrzącym sokiem.




Ja nakładam 3/4 słoiczka wiśni, bo tak się lepiej przechowują.




 Teraz myk .... stawiamy do góry nogami i gotowe. Został Wam sok ? To nie problem. Przyda się w zimie. Wlejcie do słoiczków i też postawcie do góry nogami. Mało tego dobrego wyszło .... trzeba powtórkę zrobić ? Znam ten ból .... robiłam 4 powtórki, ale teraz mam frajdę jak oglądam półkę z przetworami : ) Powodzenia i nerwów ze stali :D



1 komentarz:

  1. 31 yrs old Structural Engineer Modestia Royds, hailing from Sheet Harbour enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Metal detecting. Took a trip to Coffee Cultural Landscape of Colombia and drives a Ferrari 250 SWB California Spider. pomocne wskazowki

    OdpowiedzUsuń