Fasola po bretońsku.
25 dkg fasoli
25 dkg mięska różnego czyli kiełbasy, resztek szynki, boczek itp.
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżeczki mąki ( na zagęszczacz )
dużo majeranku
2-3 listki laurowe
3-5 kulek ziela angielskiego
pieprz czarny mielony
sól
czosnek , jeżeli komuś pasuje
Fasola w tej zupie to kwestia bardzo poważna i sporna. Powinna być podobno duża - Piękny Jaś lub sam Jaś.
Ja prywatnie tej odmiany nigdy w tej zupie nie lubiłam, więc daję jakąś małą odmianę. Zawsze mnie wkurzało, że jak zanurzyłam łyżkę w zupie, to była: "woda", kawałek mięsa i od święta fasola. Na dokładkę wielka ta fasola. Zamieniłam ją na mniejszą odmianę i od razu lepiej.Co wsadzę łyżkę ,to coś wyłowię :)
Wracając do tematu. Fasolę trzeba namoczyć, bo inaczej godzinami się gotuje. Jeżeli nie macie czasu to, po prostu kupcie ugotowaną w puszce i po problemie. Jak ją wymoczycie, to gotujcie, ale bez soli, bo zajmie to miesiąc. Solimy pod sam koniec jak fasola będzie miękka. W tym czasie, kiedy fasola się gotuje, na patelni smażymy mięsko pokrojone w kostkę,
aż się zarumieni. Z tego rumienienia będzie świetny smak.
Fasola ugotowana ,więc wrzucamy do niej koncentrat i wszystkie przyprawy.
![]() |
| Dodany koncentrat |
Dorzucamy wędlinę i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą (zagęszczacz).
Teraz musi się pogotować na malutkim płomieniu, żeby nabrała smaku. To około pół godziny . Po tym czasie doprawiamy, solą, pieprzem, czosnkiem i czym podleci. Smacznego !!!!







50 year old Structural Engineer Modestia Klejin, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like Catch .44 and Baseball. Took a trip to Su Nuraxi di Barumini and drives a Charger. Zobacz wiecej informacji
OdpowiedzUsuń