Dyńka- zupa z dyni.
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej
sól
pieprz
curry
śmietana ( veganom polecam śmietankę sojową lub kokosową )
grzanki lub nasiona z dyni albo inne coś :)
Kroimy cebulkę w kostkę
i wrzucamy na patelnię z olejem lub do garnka. Czekamy aż się zeszkli i zacznie się lekko rumienić na brzegach , wtedy dorzucamy pokrojony z grubsza czosnek
i smażymy chwilkę. W tym czasie kroimy na kawałki dynię i wrzucamy na patelnię.
Podlewamy wszystko wodą , lekko solimy i przykrywamy pokrywką , żeby się szybciej udusiło- ugotowało.
Jak się już upartoli to czekamy żeby przestygło i miksujemy na krem , jak za gęste to podlejcie wodą.
Zmiksowane ??? To wlewamy do garnka i gotujemy . Doprawiamy czym podleci i gotowe. Istnieje duże prawdopodobieństwo ,że dynia po gotowaniu wyblaknie , a przecież chcieliście mieć cudny żółciutki krem , szybka piłka - sypiemy troszkę kurkumy i już jest żółto w garze :D Podawać można ze wszystkim ; grzankami , nasionami dyni , słonecznika ,a nawet wysmażonym na chrupko boczkiem. Sami dobierzcie dodatki. Na koniec wlejcie do zupki łyżkę śmietanki i posypcie szczyptą curry. Może nie każdemu będzie smakowała ,ale na pewno rozgrzewa i jest bardzo elegancka :)
Smacznego !!!!







Uwielbiam zupę z dyni. Ja dodaję trochę ziemniaka - wtedy zupa jest bardziej gęsta.
OdpowiedzUsuń