poniedziałek, 19 października 2015

Pierniczenie i czy da się zrobić zupę w 20 minut ?

    Pierniczenie ,bo nadszedł czas wypieku pierników i nie mam czasu na nic więcej . Znaczy niby mam ,ale jak zrobię 100 z hakiem to jakoś nie mam siły, ani ochoty na jakieś wygibasy w kuchni. Dzięki dobremu sercu  Zuzii nie musiałam dziś robić 2 dania ,ponieważ ta dobra kobita poratowała mnie i rodzinę szamaniem w postaci pysznych krokietów z kapusty i mięska. Jednak do 17 coś trzeba przekąsić ( Marek kończy o tej godzinie) coś ,czyli zupę ,a najlepiej szybką zupę. Z torebki to nikt u mnie nie ruszy nawet kijem ,czyli zostaje chińska z kukurydzy. Wyniesiona na języku z najprawdziwszej chińskiej restauracji i przywieziona do Polski. Jedyną modyfikacja jest to ,że zamiast soli, dodaję vegetę. Jak jej nie dodacie, to kolorystycznie zupa wychodzi brejowata , ale jak kto woli. Proponuję spróbować.  Pierwszy raz z taką zupą jest dziwny , drugi smaczny , a o trzeci to już się wszyscy sami upominają :) Mam nadzieje, że Wam też posmakuje. Jak dotąd  " reklamacji " nie było :)



      Chińska zupa z kukurydzy.( no przecież ,że męska )




    1   pierś z kurczaka (może być produkt zamienny w postaci udka bez skóry np. )
    2   puszki kukurydzy słodkiej
    2   łyżeczki vegety
    2   czuuuubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
        woda :P


   Cycka wrzucamy do garnka z wodą i vegetą żeby się ugotował.


Miseczka C

Z dodatkami


Vegeta od Rafała bez glutaminianu

Wody średnio - mało, czyli tyle żeby mięsko się dokładnie przykryło. Wrzucamy do melaksera albo tego typu urządzenia kukurydzę razem z wodą




 i bzykamy ją ze 3 razy .... kumacie... bzy... bzy... bzy... i koniec bo papka wyjdzie.




Papka i tak wyszła ,ale trafiają się w niej pojedyncze całe ziarna kukurydzy i tak właśnie ma być . Odławiamy mięsko i kroimy w kostkę na drobno.




Do wody po mięsku wrzucamy kukurydzę i niech się gotuje w czasie kiedy kroimy mięsko. Wrzucamy mięsko i w kubeczku rozrabiamy mąkę z wodą tak żeby wyszło z pół kubka płynu .




 Dolewamy szklankę wody do garnka z paćką i wlewamy mączny zagęszczacz . Zmniejszamy ogień i mieszamy cały czas, aż się zagotuję, bo inaczej gluty wam wyjdą nie zupa :P. Powinno Wam wyjść coś, co w konsystencji przypomina średnio gęsty kisiel. Sprawdzamy łychą czy działa i wtranżalamy. Smacznego , znaczy chyba .


Może nie wygląda, ale za to jak smakuje :) 
   
 

 

1 komentarz:

  1. 47 year-old Environmental Tech Arri Pullin, hailing from Madoc enjoys watching movies like Mystery of the 13th Guest and Drawing. Took a trip to Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves and drives a Ferrari 212 Export Berlinetta. kliknij zasoby

    OdpowiedzUsuń