sobota, 31 października 2015

Ukradzione z .....

    Kto nie lubi  KFyCa ręka w górę !!!!  Każdy lubi KFyCa   jeśli go jadł ,a jak go nie jadł, to o nim marzy zawsze kiedy go widzi. Chrupiący  z wierzchu, lekko ostry i soczysto - słodki w środku. Zanurzony w keczupie lub sosie czosnkowo- majonezowym . Poezja smaku i aromatu. Ślinka poleciała ? Koszulka zapluta ? U mnie nie, bo dziś stripsy jadłam. Wprawdzie do Łomianek nie dowożą, bo niby za daleko ... nie wiem jak za daleko skoro to tylko przez most, ale twierdzą ,że a daleko .... paranoja.... Mało ,że dowieść nie chcą to jeszcze jak przyjdzie co do czego, to za 50 zł ledwo człowiek polizał . Tylko smaka sobie można narobić  i problemu, bo jak dzieciaki się zaszczepią to potem piszczą jak głupie  na każdej reklamie KFC w telewizji. Za 50 zł to ja armię stripsami nakarmię i jeszcze dla mnie zostanie. Nie to nie.... sama se zrobię.... i jak powiedziała tak zrobiła.
 


    Stripsy KFC z Dziekanowa Bajkowego.




    1   podwójny średni cycek ( dużo wyjdzie uwierzcie )
         mąka pszenna
    1   jajko
    1   łyżeczka papryki słodkiej ,ostrej lub chili
    1/2  łyżeczki soli ( albo i mniej)
        woda
        olej



     Sprawa jest prosta jak budowa cepa na łożysku więc bez paniki proszę. Mięsko kroimy na kawałki  średnio - małe jak na zdjęciu.



W miskę wrzucamy jajko... bez skorupki... trochę  wody... sól i paprykę.




 Mieszamy wszystko, żeby wyszło ciasto prawie jak na naleśniki , prawie , bo ma być trochę gęściejsze ... powiedzmy taka hm... gęsta śmietana. Wiecie... niby się leje, ale nie do końca. W talerz głęboki wsypujemy mąkę  i nastawiamy dużo oleju... naprawdę dużo ... jak na frytki.




Ja to we frytkownicy robię i ustawiam temperaturę na 180 st. C.  W garnku też się da tylko troszkę inaczej to wygląda ,czyli.... najpierw ogień na maxa , a jak pyka  to zmniejszamy na średni i działa.Teraz wrzucamy mięsko do miski i mieszamy żeby się dobrze obtoczyło i wydłubujemy po 1 kawałku. Wrzucamy do talerza z mąką o szybko obsypujemy.... nie pieścić się tylko szybko i brutalnie ,bo panierka spłynie i paluchami lepiej ,bo szybciej.




Wrzucamy ,a raczej wkładamy do oleju i czekamy aż się lekko przyrumieni... jakieś 3 do 5 minut.




Obracamy czekamy 2 minuty i wyjmujemy na talerz wyłożony papierem ,bo tłuszcz z tego ciurkiem płynie.




 No ja sobie wypraszam..... ja nie mówiłam ,że będzie dietetycznie tylko ,że będzie smacznie ,a to różnica. Żadnych kosmatych myśli.... Wrzucamy maksymalnie 4 ,bo potem trudno ogarnąć ,które już są dobre ,a które jeszcze nie . I tyla moi mili.Zrobione. Jutro będzie dietetycznie ... dziś rozpusta. Pa, pa....






 

1 komentarz:

  1. 43 year-old Executive Secretary Leeland Hanna, hailing from Val Caron enjoys watching movies like Cold Turkey and Embroidery. Took a trip to Al Qal'a of Beni Hammad and drives a Maserati 450S Prototype. Strona WWW

    OdpowiedzUsuń